Situácia v obci po povodniach je naďalej zlá

09.06.2010 Stropkov

Mníšek nad Popradom 9. júna (TASR) – Situácia v obci Mníšek nad Popradom, okres Stará Ľubovňa, je po povodniach z minulého týždňa ešte stále veľmi zlá.
Zosunula sa tu pôda a vzala približne 200- metrový úsek cesty. Začínajú sa ozývať hlasy nespokojných občanov, ktorí si kvôli zničenej ceste nemôžu opraviť svoje obytné priestory, poprípade sú ešte stále odrezaní od prístupu.
\"Najhoršia je situácia s potravinami, pretože nikto sa nezaujíma o to, či ľudia majú čo jesť a piť, vo všetkých častiach sú starí ľudia, ktorí len čakajú, kedy sa budú môcť dostať k lekárom a doplniť zásoby potravín, \" vyjadrila svoje obavy Mária Dlugošová z obce. Podľa nej je to tiež problematické so školskou dochádzkou detí, ktoré chodia do školy aj tri hodiny cez les a ponad svah, ktorý sa môže zosunúť. Ďalej sa vyjadrila, že krízový štáb v Starej Ľubovni nejaví ochotu pomôcť občanom tejto obce a na odstraňovaní škôd tu pracuje len jeden ťažný stroj a jedno nákladné vozidlo, a aj tie pracujú len určitú časť dňa.
Dlugošová dodala, že sa prejavuje aj diskriminácia nerómskych obyvateľov. Porovnala to s obyvateľmi prevažnej rómskej obce Jurské, okres Kežmarok, ktorí dostali potravinové balíčky, no ľudia v Mníšku nad Popradom nedostali nič.
Prednosta Obvodného úradu v Starej Ľubovni Peter Sokol chápe situáciu v tejto oblasti, pre TASR potvrdil, že práve dnes sa do obcí Sulín a Mníšek nad Popradom presúvajú všetky dostupné mechanizmy, aby sa škody čo najviac zmiernili. \"Je to veľmi ťažká situácia, nedá sa opraviť všetko naraz, teraz ideme robiť pontónový most do obce Sulín, navážame tam kameň, upravujeme tok rieky Poprad, snažíme sa urýchliť celý proces, \" priblížil Sokol. Dodal, že priority si krízový štáb robí podľa počtu ohrozených a postihnutých občanov. Dva pontónové mosty do Novej Ľubovne a do obce Jakubany sprístupnili cestu pre viac ako 5000 obyvateľov.
 

Vyberte región